Pertolongan Pertama Pada Orang Yang Kena STROKE.

Orang yg kena STROKE mendadak(jatuh di tandas) akan membuatkan pembuluh darah ke otak akan pecah sedikit demi sedikit. Ingat, untuk mengatasi hal ini janganlah gugup/panik. Jika mangsa berada di tempat kejadian seperti di bilik mandi/bilik tidur/ruang tamu dll, jangan dipindah2kan ke tempat lain. Kerana ia akan mempercepatkan pemecahan pembuluh darah, dan janganlah sampai dia terjatuh lagi.

Caranya adalah dengan mengeluarkan darah mangsa dgn menggunakan jarum yg telah dibakar/disteril yg kemudian ditusukkan ke ujung setiap jari masing2 sampai darahnya keluar 1-2 titis. Kalau darahnya tidak keluar, diurut2 sampai keluar. Sesudah itu mangsa akan sedar setelah beberapa minit kemudian. Jika korban mulutnya miring, tariklah kedua daun telinganya sampai merah dan langsung tusuk bahagian bawah daun telinga dgn jarum steril sampai darah keluar 1-2 titis. Setelah korban sedar dan mulutnya sudah pulih kembali, barulah dibawa ke doktor atau hospital.

Biasanya orang yg terkena STROKE, pembuluh darahnya akan lebih cepat pecah karena goncangan dalam perjalanan ke doktor atau hospital. Orang tersebut boleh dapat tidak sedar kembali atau pengsan dan biasanya akan cacat/lumpuh. (Kita harus ingat bahawa dengan MENGELUARKAN DARAH dari jari orang yg terkena STROKE, maka kita sudah boleh menolong orang tersebut dari penyakit STROKE).

Silahkan share agar menjadi lebih banyak bermanfaat kepada yang lain.

megachannelz